Creamy cauliflower soup / Zupa-krem z kalafiora

Autumn in full swing, winter slowly approaching... Comfort food time! What can be better than a bowl of hot, creamy soup on a cold day? Today on the menu - very quick and easy cauliflower soup.

Jesie w pełni, powoli zbliża się zima... Czas comfort food, ciepłych i sycących dań. Co może być lepszego na zimny dzień, niż miska gorącej, kremowej zupy? Dziś w menu super szybka i prosta zupa kalafiorowa.




 Ingredients:
  • 1 cauliflower
  • 1 litre vegetable/chicken stock
  • 2 tsp ground nutmeg
  • salt and pepper to taste
Preparation:

Divide the cauliflower into florets and place in the pot. Add the stock and nutmeg. Cook on medium heat until the cauliflower is completely soft. Take off the heat - once cooled, blend into a smooth cream. Add salt and pepper to taste.





Składniki:

  • 1 kalafior (ok. 800 g)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kroimy kalafiora na kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem oraz dodajemy gałkę muszkatołową. Gotujemy na średnim ogniu, aż kalafior będzie całkiem miękki. Zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu ucieramy za pomocą blendera, aby uzyskać kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.

3 comments :

  1. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    ReplyDelete
  2. No to ja poproszę taką miskę! U mnie w piekarniku jacket potato siedzą właśnie ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O właśnie, dawno u nas nie było jacket potatoes ;)

      Delete

Comments are moderated and manually approved by me before appearing on the site - please be patient. Abusive language and spam will not be tolerated.