03 January 2014

Chilli con carne

"Oh the weather outside is frightful..." Well, we still haven't seen any snow this winter, but it's horrible, constantly cold, dark and rainy. Comfort food time!

Co prawda nie doczekalimy się jeszcze śniegu tej zimy, ale pogoda jest okropna - ciągle zimno, ciemno, leje i wieje. Czas comfort food!





Ingredients:
  • 1 tbsp oil
  • 1 large onion
  • 1 red pepper
  • 2 garlic cloves
  • 1 heaped tsp hot chilli powder (I used 3 tiny devil's penis chillies)
  • 1 tsp smoked paprika
  • 1 tsp ground cumin
  • 500 g beef mince
  • 1 beef stock cube
  • 400 g can chopped tomatoes
  • 400 g can red kidney beans
  • 2-3 dark chocolate pieces
  • salt and pepper to taste


Preparation:

Finely chop the onion and garlic. Chop the pepper into slightly larger cubes. Heat the oil in a large pan and add the diced onion, cooking until soft and slightly translucent. Add the garlic, pepper and all the spices. Stir well and leave to cook for about 5 minutes. Turn the heat up a bit and add the mince. Keep breaking it up with spoon/spatula until it's all cooked with no pink bits - the meat should be browned rather than just cooked. 
Reduce the heat. Dissolve the stock cube in 300 ml hot water and pour it into the pan. Add the chopped tomatoes and chocolate, season with some salt and pepper. Bring everything to the boil, stir well and cover with a lid. Leave to simmer for about 20 minutes, stirring occasionally. 
Drain and rinse a can of beans. Add to the pot, stir well and cook for further 10 minutes. If the chilli seems dry, add water as needed. Add any extra seasoning you require and leave to stand for at least 10-15 minutes.
Serve with plain boiled rice.





Składniki:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka ostrego chilli w proszku (ja użyłam 3 maleńkich papryczek "devil's penis")
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 kostka bulionowa wołowa
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 400 g czerwonej fasoli
  • 2-3 kostki gorzkiej lub deserowej czekolady
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Do dużej patelni lub garnka wlewamy olej, po podgrzaniu dodajemy cebulę i smażymy aż zmięknie i zeszkli się. Dodajemy czosnek, paprykę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, po czym zwiększamy ogień i dodajemy mięso. Gotujemy, rozbijając mięso łyżką na drobne kawałki, do czasu gdy nie będziemy mieć żadnych surowych kawałków - pamiętajmy też, żeby mięso było raczej podsmażone niż ugotowane.
Zmniejszamy ogień. Rozpuszczamy kostkę bulionową w 300 ml gorącej wody i wlewamy do naszego garnka. Dodajemy pomidory i czekoladę, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, dokładnie mieszamy i przykrywamy. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
Omy i ddcedzaokładnie płuczemy fasolkę. Dodajemy do garnka, po czym gotujemy ok. 10 minut. Jeśli trzeba, dodajemy do naszego chilli trochę wody. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy wedle uznania i odstawiamy na ok. 10-15 minut.
Podajemy z ugotowanym ryżem.

5 comments:

  1. Replies
    1. to następnym razem się umówimy i ugotuję ;)

      Delete
    2. dobra to ja przyjadę z makaronikami :D

      Delete
  2. Mimo że nie jadam tego typu potraw to muszę przyznać że wyszło ci pięknie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję :) Był to pierwszy i na pewno nie ostatni raz z tą potrawą ;)

      Delete

Please refrain from abusive comments. Any comments that are insulting to author and/or other readers will be deleted.

Proszę o powstrzymanie się od złośliwych komentarzy. Komentarze obrażające autorkę i/lub innych użytkowników będą usuwane.